Novinky a aktuality

Nie je toner ako toner - vyberajte tie, ktoré sa dajú recyklovať!

V zberných nádobách v školách sa stále častejšie objavujú takzvané "kompatibilné" tonery, ktoré keď doslúžia, nedajú sa repasovať (teda znovu naplniť) a žiaľ, väčšinou ani recyklovať. Predstavujú veľkú záťaž pre prírodu. Prosíme venujte pozornosť nasledujúcim riadkom, v ktorých prinášame viac informácií.

V Recyklohrách sme vďační za každú použitú batériu, elektrospotrebič či toner, ktoré vďaka vám neskončia v odpadkovom koši  či na skládke a dostanú sa  cez zberné miesta v školách na recykláciu. V prípade tonerov sa však čoraz častejšie stretávame s problémom, ktorý musíme riešiť.

Ide o takzvané "kompatibilné" tonery, ktoré sa vo zvýšenej miere objavujú v zberných nádobách v školách. V čom je problém? Laicky povedané - kompatibilný toner je len na jedno použitie. Keď doslúži, nedá sa ani repasovať (teda znovu naplniť a znovu použiť) a bohužiaľ, väčšinou ani recyklovať - ​​teda materiálovo využiť. A tak za nemalých nákladov končí v spaľovni v rámci ekologickej likvidácie. Je to rozhodne lepšie, než odloženie na skládku, ale .... Príčinou je nejasný pôvod kompatibilných tonerov - často sú "odniekiaľ" z Číny. S tým súvisí nejasné zloženie a veľmi často tiež zdravotná závadnosť. Nezávislé testy v mnohých prípadoch u kompatibilných toneroch potvrdili zvýšenú mieru toxických a rakovinotvorných látok.

Samozrejme chápeme, že finančná náročnosť hrá úlohu a každá ušetrená koruna sa v škole hodí. Z praktického hľadiska je však dôležité spomenúť aj to, že kvalita kompatibilných tonerov býva nižšia - kvalita tlače je horšia, poruchovosť je vyššia, hrozí aj poškodenie tlačiarne. PREDOVŠETKÝM však - a tu veríme, že si budeme rozumieť - je dôležité hľadieť na EKOLOGICKÚ stránku veci. Použité nekvalitné kompatibilné tonery predstavujú veľmi problematický, nespracovateľný a nerecyklovateľný odpad. Teda záťaž pre prírodu. A to naozaj nechceme!

Ako spoznáte kompatibilný toner od originálneho alebo repasovaného tonera?

• Prvé, čo by malo upútať vašu pozornosť, je nezvyčajne nízka cena. Žiaľ v dnešnej dobe nájdete problematické kompatibilné tonery aj v ponuke mnohých predajní či e-shopov (aj im prináša zaujímavý finančný profit, a preto zostávajú v ich ponuke).

• Originálne tonery sú tonery, ktoré vyrába priamo výrobca tlačiarne. Tieto tonery ponúkajú bezkonkurenčnú kvalitu tlače. A výrobcovia originálnych tonerov majú vlastné recyklačné programy - existuje tu istota, že sa o ne postarajú, keď doslúžia.

• Renovovaný (repasovaný) toner je, zjednodušene povedané, znovu naplnený originálny toner. Ponúka porovnateľnú životnosť aj kvalitu tlače ako tonery originálne - predpokladom je, že si vyberiete renovovaný toner od overeného výrobcu, ktorý používa kvalitný tonerový prášok aj komponenty a má s renováciou skúsenosti.

Znamená to teda, že všetky kompatibilné tonery sú zlé? Stopercentne platí, že sa oplatí investovať do originálnych alebo repasovaných tonerov. Ak je pre vás však finančná stránka veci natoľko dôležitá, voľte aspoň kompatibilné tonery od overených výrobcov. Aj tie sú na jedno použitie, ale je možné ich aspoň z časti recyklovať, teda materiálovo využiť. Riziko poškodenia tlačiarne by tu nemalo hroziť.

Sme radi, že medzi partnermi Neziskovej organizácie Recyklohry je aj spoločnosť Cart4Future, ktorá sa zaoberá zberom, výkupom a ekologickou recykláciou použitých atramentových cartridgí a laserových tonerov z tlačiarní. Ďalej dokáže ponúknuť kvalitné repasované náplne, ktoré majú vysokú kvalitu tlače. A ak sa predsa len rozhodnete pre kompatibilné náplne, máte istotu, že u Cart4Future, zakúpite také, ktoré budú preverené a bezproblémové.

Dovolím si tlmočiť ponuku Cart4Future, ktorá školám zapojeným do programu Recyklohry poskytne repasované a kompatibilné náplne so zľavou 20 percent. Kupón na zľavu dostala každá škola zapojená do projektu Recyklohry do svojej e-mailovej schránky.

Všetci spoločne sa snažíme úprimne robiť maximum pre ochranu životného prostredia. Aj preto považujeme za dôležité informovať vás o tomto dôležitom aspekte, ktorý sa týka tonerov a má vplyv na životné prostredie.

Späť
1298
registrovaných škôl
COOKIES
Recyklohry potrebuje Váš súhlas k využitiu jednotlivých dát, aby Vám okrem iného, mohol ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na tlačidlo Prijať všetko.
Prijať všetko
Súhlas môžete odmietnuť tu.